BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW - inkubator@portalpolski.pl

Stary Kredens - nowa restauracja w Sanoku

30.05.2012 / czytano: 1462 razy



W Sanoku zaczęła działać nowa restauracja, Stary Kredens www.Stary-Kredens.pl 

Jej menadżerem i szefem kuchni jest znany kucharz, szef działu kulinarnego Portalu Polskiego Adam Żemojtel, którego korzenie rodzinne sięgają żmudzkich kresów przedwojennej Polski, a może nawet I Rzeczpospolitej. Ostatnio gotował w Mannheim w Niemczech.

REKLAMA




 
przeprowadziłem się z Mannheim w Niemczech do Sanoka. 

- Jak się Panu podoba miasto i ludzie ?
 
- Piękne miasto, sympatyczni i gościnni ludzie, no i same Bieszczady – to wszystko robi wrażenie, dla mnie rodowitego Warmiaka - Mazura to ciekawa odmiana.

 
kelner kłania się w pół  i swym uśmiechem stwarza błogą atmosferę relaksu i wypoczynku. To ma być  miejsce, gdzie każdy może wejść, zjeść dobry obiad bądź uraczyć się filiżanką dobrej herbaty lub kawy i kawałkiem pachnącego marchewkowego ciasta…”

Te słowa  są  moim azymutem i wyznacznikiem całej pracy  w restauracji. W myśl  tych słów  nasza oferta  stworzona została zarówno dla gości biznesowych szukających oryginalności i wyższego poziomu jak i dla każdego mieszkańca miasta, który za  naprawdę przystępną cenę może znaleźć tu coś dla siebie. Nie wyróżniamy gości

 
 

- Czemu się Pan uśmiecha ?

- No właśnie – desery. Wszędzie króluje szarlotka z lodami, lody, bita śmietana z owocami niejednokrotnie tymi z puszki.  Z moim zespołem wspaniałych współpracowników  stworzyliśmy desery, których kanwą  są  zakamarki  słonecznych  Grecji  i Włoch, ale także i Polski. Carpaccio ze świeżego ananasa zaprawionego szafranem z lodami cytrynowymi – tego nikt tu nie serwuje, albo najprawdziwsze włoskie Tiramisu serwowane z gorącymi truskawkami – tu zaznaczam, żadnej drogi na skróty – wszystkie desery przygotowujemy sami  ze  świeżych produktów.  

Podobnie z resztą jak każde z dań, żadnych  półproduktów, każdy sos do sałatki jest przygotowywany przez nas. Nie zakupujemy gotowych baz sosów, czy zup. Ot takie „Hand Made”. Z typowo polskich propozycji  deserowych  zapraszam do degustacji  naszych polskich śliwek  duszonych w winiaku z lodami waniliowymi, albo też  owoców leśnych zapiekanych pod kruszonką – takie  specjały w niejednym wyzwolą  wspomnienia z dzieciństwa i  przypomną  cudowne jego smaki. W dobie  wszelakich ułatwień  cofnęliśmy się nieco w czasie, ale to się opłaci...  Od naszych gości coraz częściej słyszę pochwały i podziękowania za inność  i oryginalność, którą obraliśmy sobie za cel.

W tym miejscu  pragnę podziękować Pani Marii i Panu Piotrowi Ziemlewiczom za możliwość uczestniczenia w tej nowej przygodzie kulinarnej. Razem chcemy stworzyć coś niepowtarzalnego, miejsce, które stanie się kultowym miejscem spotkań mieszkańców lubiących dobrą kuchnię, miłą i serdeczną atmosferę; wreszcie przystań dla zdrożonych wędrowców i turystów, którzy będą tu wracać przy każdej sposobności.

 

 
- Panie Adamie, a co z klientami nastawionymi na zdrowe jedzenie, czy dla nich tez Pan przewidział jakieś propozycje ?
 
- Nie inaczej, bogaty wybór sałatek tych tradycyjnych i tych na gorąco na pewno  zadowoli szeroką rzeszę naszych drogich gości. Ponadto ryby  i mięsa  pieczone bądź  grillowane  bez tłuszczu  lub wręcz ze znikomą jego ilością. Jest  w  czym wybierać.

 
jak i poza nią. Każdy potencjalny klient – gość jest przez nas traktowany indywidualnie, nie przygotowujemy ofert w zestawach na poszczególnych pułapach cenowych. To nie my, u nas można zamówić każdy rodzaj imprezy za każde pieniądze i te większe i mniejsze, co nie oznacza, że taniej – to gorzej.  Serdecznie zapraszam wszystkich do odwiedzenia Starego Kredensu. Przyjdźcie i zobaczcie jak się staramy !


- Dziękuję za rozmowę.

Rozmawiała Małgorzata Fyda.


 

Lista komentarzy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nick:
Treść:
Przepisz kod:
REKLAMA