BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW -
inkubator@portalpolski.pl
Sanok
Sanok
Sanok
Sanok
Start
Dopisz firmę
SIEĆ AGENTÓW ZA GRANICĄ
Nieruchomości
Zakupy do domu
PortalPOLSKA.pl
Kontakt
Stary Kredens - nowa restauracja w Sanoku
30.05.2012 /
czytano: 2282 razy
W Sanoku zaczęła działać nowa restauracja, Stary Kredens www.Stary-Kredens.pl
Jej menadżerem i szefem kuchni jest znany kucharz, szef działu kulinarnego Portalu Polskiego Adam Żemojtel, którego korzenie rodzinne sięgają żmudzkich kresów przedwojennej Polski, a może nawet I Rzeczpospolitej. Ostatnio gotował w Mannheim w Niemczech.
REKLAMA
- Jak Pan trafił do Sanoka?
- Jak to w dzisiejszych czasach, skrzyżowaliśmy internetowo swoje spojrzenia z Panią Marią Ziemlewicz, właścicielką restauracji, wymieniliśmy kilkadziesiąt maili przez okres czterech miesięcy i chyba obydwoje stwierdziliśmy, że razem możemy pracować. Tak więc w końcu kwietnia
przeprowadziłem się z Mannheim w Niemczech do Sanoka.
- Jak się Panu podoba miasto i ludzie ?
- Piękne miasto, sympatyczni i gościnni ludzie, no i same Bieszczady – to wszystko robi wrażenie, dla mnie rodowitego Warmiaka - Mazura to ciekawa odmiana.
- Czym zaciekawiła czy zauroczyła Pana nowa sanocka restauracja?
- Pani Maria i Piotr Ziemlewiczowie znaleźli niezagospodarowaną przez nikogo niszę w sanockiej gastronomii. I to właśnie przeważyło w podjęciu przeze mnie decyzji o przeprowadzce do teg
o
uroczego miejsca. Stary Kredens ma być inną restauracją niż inne. Pani Maria użyła kiedyś takiego sformułowania w naszych mailowych rozmowach
– cyt.: „To ma być przyjemne i przyjazne miejsce, gdzie
kelner kłania się w pół i swym uśmiechem stwarza błogą atmosferę relaksu i wypoczynku. To ma być miejsce, gdzie każdy może wejść, zjeść dobry obiad bądź uraczyć się filiżanką dobrej herbaty lub kawy i kawałkiem pachnącego marchewkowego ciasta…”
Te słowa są moim azymutem i wyznacznikiem całej pracy w restauracji. W myśl tych słów nasza oferta stworzona została zarówno dla gości biznesowych szukających oryginalności i wyższego poziomu jak i dla każdego mieszkańca miasta, który za naprawdę przystępną cenę może znaleźć tu coś dla siebie. Nie wyróżniamy gości
lepszych i gorszych, każdy jest dla nas tak samo ważny.
- A teraz o konkretach, co możemy w Starym Kredensie zjeść, co Pan proponuje ?
- Mamy szerokie spektrum ofertowe. W karcie królują owoce morza – czyli kuchnia śródziemnomorska, dziczyzna – tu prawdziwie polskie propozycje, wreszcie steki amerykańskie dla fanów krwistych i nie tylko krwistych konkretów mięsnych, zacne ryby – zarówno te słodkowodne jak i morskie podawane w różnych – ciekawych formach.
Nasze propozycje skierowane są również do wegetarian i wegan – tu proponujemy różne konfiguracje warzywne i nie tylko. Wreszcie desery, inne niż wszędzie…
- Czemu się Pan uśmiecha ?
- No właśnie – desery. Wszędzie króluje szarlotka z lodami, lody, bita śmietana z owocami niejednokrotnie tymi z puszki. Z moim zespołem wspaniałych współpracowników stworzyliśmy desery, których kanwą są zakamarki słonecznych Grecji i Włoch, ale także i Polski. Carpaccio ze świeżego ananasa zaprawionego szafranem z lodami cytrynowymi – tego nikt tu nie serwuje, albo najprawdziwsze włoskie Tiramisu serwowane z gorącymi truskawkami – tu zaznaczam, żadnej drogi na skróty – wszystkie desery przygotowujemy sami ze świeżych produktów.
Podobnie z resztą jak każde z dań, żadnych półproduktów, każdy sos do sałatki jest przygotowywany przez nas. Nie zakupujemy gotowych baz sosów, czy zup. Ot takie „Hand Made”. Z typowo polskich propozycji deserowych zapraszam do degustacji naszych polskich śliwek duszonych w winiaku z lodami waniliowymi, albo też owoców leśnych zapiekanych pod kruszonką – takie specjały w niejednym wyzwolą wspomnienia z dzieciństwa i przypomną cudowne jego smaki. W dobie wszelakich ułatwień cofnęliśmy się nieco w czasie, ale to się opłaci... Od naszych gości coraz częściej słyszę pochwały i podziękowania za inność i oryginalność, którą obraliśmy sobie za cel.
W tym miejscu pragnę podziękować Pani Marii i Panu Piotrowi Ziemlewiczom za możliwość uczestniczenia w tej nowej przygodzie kulinarnej. Razem chcemy stworzyć coś niepowtarzalnego, miejsce, które stanie się kultowym miejscem spotkań mieszkańców lubiących dobrą kuchnię, miłą i serdeczną atmosferę; wreszcie przystań dla zdrożonych wędrowców i turystów, którzy będą tu wracać przy każdej sposobności.
- Panie Adamie, a co z klientami nastawionymi na zdrowe jedzenie, czy dla nich tez Pan przewidział jakieś propozycje ?
- Nie inaczej, bogaty wybór sałatek tych tradycyjnych i tych na gorąco na pewno zadowoli szeroką rzeszę naszych drogich gości. Ponadto ryby i mięsa pieczone bądź grillowane bez tłuszczu lub wręcz ze znikomą jego ilością. Jest w czym wybierać.
- Panie Adamie jesteście chyba pierwszą restauracją, w której nie widzę nalewaka do piwa i nie czuję specyficznego - piwnego zapachu?
- Wszystko się zgadza, Mamy dobre piwa z butelek, tak jak i przednie wina i najznamienitsze alkohole. Wszystkie te używki traktujemy bardziej jako dodatek do naszych dań, a nie jako pozycje główne naszej oferty.
- Już na koniec, czy organizujecie Państwo imprezy, czy może jesteście nastawieni tylko na gościa z tzw. ulicy?
- Jesteśmy elastyczni na miarę naszych możliwości, przygotujemy każdą imprezę okolicznościową począwszy od chrzcin, komunii, urodzin i imienin a kończąc na obiadach weselnych. Każdą imprezę możemy zorganizować tu, na miejscu.
jak i poza nią. Każdy potencjalny klient – gość jest przez nas traktowany indywidualnie, nie przygotowujemy ofert w zestawach na poszczególnych pułapach cenowych. To nie my, u nas można zamówić każdy rodzaj imprezy za każde pieniądze i te większe i mniejsze, co nie oznacza, że taniej – to gorzej. Serdecznie zapraszam wszystkich do odwiedzenia Starego Kredensu. Przyjdźcie i zobaczcie jak się staramy !
- Dziękuję za rozmowę.
Rozmawiała Małgorzata Fyda.
Podziel się newsem
Lista komentarzy
Brak komentarzy
Dodaj komentarz
Nick:
Treść:
Przepisz kod:
REKLAMA
Wideo
Najnowsze
Popularne
Czy warto inwestować w reklamę w radiu?
Premiera utworu "Kanapki" Marka Plutowskiego
„Każdy z nas może być artystą” Wywiad z Markiem Plutowskim
Konferencja prasowa 1Polska - Ruch Oddolny w Sejmie
Robią nas w konia: wydatki publiczne, czyli dlaczego tak mało zarabiasz
Kluczowe dla owocnej współpracy jest zbliżenie do siebie ludzi - o przyszłości stosunków między Warszawą a Londynem na Polsko-Brytyjskim Forum Belwederskim
Fryderyki. 25 lat najlepszej muzyki
Całkiem możliwe, że brexit złamie nasze państwo - prof. N. Davies o relacjach polsko-brytyjskich po brexicie
Dekarze wyjeżdżają z Polski dla wyższych zarobków
Czy warto inwestować w reklamę w radiu?
Premiera utworu "Kanapki" Marka Plutowskiego
Kluczowe dla owocnej współpracy jest zbliżenie do siebie ludzi - o przyszłości stosunków między Warszawą a Londynem na Polsko-Brytyjskim Forum Belwederskim
Zagórz: Wybuch butli z gazem, są poszkodowani
Jak radzić sobie z zanieczyszczeniem powietrza? Trwa Światowy Tydzień Alergii
Małysz o awanturze, którą wywołał Jan Ziobro: Coś takiego już zrobił na wiosnę. Niech sportowo pokaże, że...
5G zmieni każdą dziedzinę życia - T-Mobile uruchamia rewolucyjną technologię rozszerzonej rzeczywistości
Sami zakładamy kooperatywę spożywczą
Dekarze wyjeżdżają z Polski dla wyższych zarobków
Artykuły
Najnowsze
Popularne
Producent słomek papierowych: Jak wybrać najlepszego partnera dla swojej firmy?
Świece z wosku pszczelego: Naturalne źródło zdrowia i relaksu
ISO 9001, Kaizen i 5S: Trzy filary jakości
Prezenty i gadżety dla fotografa – praktyczne i zabawne pomysły
Wynajem fotobudki 360 i foto box w Warszawie na event firmowy
Precyzyjna obróbka maszynowa. Rola frezów
ISAE 3402 vs. SOC 1 - zrozumienie różnic
Projektowanie systemów automatyki
Miód Akacjowy - Naturalna Słodycz z Akacji
Preparaty na odchudzanie - porównanie efektywności
Schwytać wiatru moc...
Jak urządzić domek letniskowy?
W rozliczeniu pit 2016 online można przekazać 1 procent potrzebującym
Niech prawie pół tony nie uderzy w kierowcę podczas zderzenia
Zawód: dyspozytor transportu samochodowego
Doznałeś urazu brzucha? Zgłoś się na USG jamy brzusznej
Włoskie makarony Arrighi - z najlepszych składników
18-20 października konwent fantastyki Nawikon 2013