BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW - inkubator@portalpolski.pl

Fast food po włosku to nie tylko pizza

16.07.2013 / czytano: 5539 razy

Każdy smakosz włoskiej kuchni, który ceni sobie szybką obsługę, na pewno nie raz miał okazję skosztować fast foodów mniej popularnych od tradycyjnej pizzy.

REKLAMA



 
Pizza inaczej
Dla każdego, kto nie może się oprzeć smakowi pizzy, ale szuka nowych wrażeń, wymyślono calzone, czyli inaczej pizzę pieróg. Jest to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego dania, które pozostawia tyle samo możliwości komponowania smaków, co tradycyjna wersja.
 
Nowszą modyfikacją jest pizza rożek. Tworzy się ją w nowatorski sposób, który sam w sobie staje się rytuałem. Chcąc spróbować czegoś nowego, warto wybrać się do restauracji Biesiadowo w Gliwicach, która miłośnikom pizzy oferuje właśnie tak zwany rożek. Ulubione składniki, dla urozmaicenia, można przecież umieścić w efektownie zwiniętym cieście. Zamawiając to danie, możemy podziwiać jego niebanalny wygląd, ale nie musimy rezygnować z oryginalnego włoskiego smaku.
 
 
Coś więcej
Podstawą włoskiej kuchni są pasty, które stanowią zazwyczaj pierwsze danie. Do wyboru mamy makarony o różnym kształcie, długości i smaku, z całym mnóstwem sosów i dodatków do wyboru: sosy bolognese i napoli to najbardziej popularne i najwierniej odwzorowujące kuchnię włoską, ale spotkać można także sos serowy, makaron z tuńczykiem, ze szpinakiem, z kurczakiem, z brokułami i wiele innych. Do każdej potrawy stosuje się inny rodzaj makaronu, ale większość różnic jest wyczuwalna tylko dla znawcy lub rdzennego Włocha.
 
Chociaż dla ekscentrycznego Włocha makaron na słodko jest nieakceptowalny, w Polsce można go spotkać w wielu domach. Pojawia się z czekoladą, sosem truskawkowym i całą masą innych dodatków, jakie tylko zainspirują kucharza.
 
Jedną z wielu wariacji na temat pasty jest lasagne, czyli zapiekane danie z płaskiego, szerokiego makaronu, mięsa, sosu pomidorowego i beszamelowego, podawane z dodatkiem sera.
 
Jeszcze jedną słynną już w Polsce włoską potrawą jest piada. Piada to cienki placek pszeniczny z dodatkiem przypraw i oliwy, serwowany w wielu wariacjach, zupełnie jak pizza. Można też stworzyć na niej kompozycję bardziej kanapkową, używając sera, szynki, pomidorów, sałaty i tym podobnych. Popularna jest także na słodko na przykład z czekoladą i orzechami.
 
Chociaż włoski fast food kojarzy się nieodłącznie z pizzą, ma do zaoferowania o wiele więcej. Dużo dań zostało zainspirowanych tą potrawą, gdyż od stuleci towarzyszy ona włoskiej kulturze. Warto jednakże poznać każde z nich, by przekonać się, co je różni.

Lista komentarzy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nick:
Treść:
Przepisz kod:
REKLAMA


Wideo