BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW - inkubator@portalpolski.pl

Agroturystyka - jak poszerzyć ofertę

11.02.2020 / czytano: 1279 razy


Warto jest prześledzić ewolucję, jaka w trakcie dwóch ostatnich dekad następowała w naszym kraju, jeśli idzie o postrzeganie agroturystki, zarówno przez właścicieli gospodarstw, jak i wśród gości.

To że gospodarstwo wiejskie może przynosić dodatkowe dochody zaczęto tak naprawdę
u nas odkrywać dopiero na przełomie lat dziewięćdziesiątych i nowego tysiąclecia.

REKLAMA



Przykład z zachodu Europy
 
Natomiast na zachodzie Europy, zwłaszcza w Austrii, Niemczech i Szwajcarii w tym względzie
już się wiele działo. Przede wszystkim oficjalnie już funkcjonowało pojęcie wielozawodowości
w kontekście obszarów rustykalnych. Wiązało się to również z udostępnianiem turystom gospodarstw rolnych jako bazy noclegowej i nie tylko. Ogromną rolę w przyciąganiu gości z zewnątrz odgrywały i odgrywają - lokalne rzemiosło i kulinaria.
 
Pojawiła się też grupa mieszczuchów, którzy mieli po prostu ochotę spędzać urlopy biorąc czynny udział w pracach na roli. I to była jedna z istotnych ofert tamtejszej agroturystyki.
 

Polskie początki
 
W Polsce samo słowo "agroturystyka"
w powszechnym użytku pojawiło się dosyć późno, właśnie na przełomie
lat dziewięćdziesiątych i nowego tysiąclecia.
 
Na początku niektórzy właściciele gospodarstw rolnych część swoich nieruchomości przerobiła na bazę noclegową. Ułatwieniem było nasze prawo, ponieważ dysponujący nie większą ilością niż pięcioma pokojami do tej pory od tego nie muszą odprowadzać podatku. Działalność agroturystyczna polegała wtedy głównie na udostępnianiu miejsc noclegowych.
   

Gospodarstwo agroturystyczne Konstantow.pl



Wymagania klientów rosną
 
Z czasem okazało się, że coraz większej grupie gości  gospodarstw agroturystycznych nie wystarczają już same noclegi. Oni pragną czegoś więcej. Chcą poznawać okolicę, nierzadko szukają bardziej emocjonujących wrażeń. Jednym z głównym elementów przyciągających turystów stał się szeroko pojęty regionalizm, zwłaszcza lokalne kulinaria i rzemiosło.
 
Dlatego właściciele gospodarstw agroturystycznych zaczęli wprowadzać coraz to nowe elementy do swoich ofert. Nie dziwią już przy takich gospodarstwach niewielkie stadniny albo obecność miniaturowych koników szetlandzkich.
 
W ofertach spotkać już można nie tylko oryginalne kulinaria, ale i wydarzenia kulturalne.
Są gospodarstwa organizujące cykliczne imprezy, na przykład recitale piosenki poetyckiej. Prowadzone są warsztaty terapeutyczne. Coraz bardziej popularne są prywatne muzea, gdzie eksponatami są głównie lokalne starocie, choćby stare narzędzia rolnicze. Takie przykłady spotkamy między innymi w mazowieckiem.
 
Źródło: gospodarstwo agroturystyczne Konstantów





 

Lista komentarzy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nick:
Treść:
Przepisz kod:
REKLAMA