BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW - inkubator@portalpolski.pl

Ciasto czekoladowe z orzechami

11.09.2021 / czytano: 476 razy

 

    Jesteś największym miłośnikiem ciasta czekoladowe-
go, ale w Twoim sercu ważne miejsce zajmują także orzechy? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć
ze sobą te dwa smaki.

Najlepszym rozwiązaniem będzie ciasto czekoladowe
z orzechami.

Sprawdź, jak je przygotować.

REKLAMA



Wbrew pozorom upieczenie czekoladowego ciasta z dodatkiem orzechów nie jest skomplikowane. Tak naprawdę wystarczy nieco przerobić przepis na brownie, aby cieszyć się nowym smakiem. Poniżej znajdziesz listę składników oraz sposób wykonania.
 

Jakie produkty będą niezbędne, aby przygotować brownie z orzechami?
 
Podstawą ciasta czekoladowego są przede wszystkim dobre składniki. To one odpowiadają za to, że wypieki się udają i mają niesamowity smak. Aby przygotować brownie z orzechami, będziesz potrzebować:
 
- 380 g mąki pszennej lub tortowej,

- 250 g cukru najlepiej brązowego,

- 100 g masła 82%,

- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,

- 4 całe jajka,

- 5 g proszku do pieczenia,

- 160 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,

- 60–80 g ulubionych orzechów (włoskie, laskowe).
 

Jak przygotować ciasto czekoladowe z orzechami?

Brownie z dodatkiem orzechów to wyjątkowo szybkie ciasto czekoladowe, jego przygotowanie nie zajmie więc zbyt dużo czasu. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie weź niewielki rondelek, wrzuć do niego masło i rozpuść. Połam czekoladę na drobne kostki i dodaj do masła. Mieszaj i czekaj aż się wszystko rozpuści, a potem odstaw do wystygnięcia.
 
Do osobnej miski wbij jajka, uprzednio upewniając się, że są świeże. Dodaj do nich cukier i wszystko dokładnie zmiksuj. Jeżeli czekolada z masłem wystygła – wlej je do miski, dodaj mąkę, kakao i połącz ze sobą składniki – delikatnie za pomocą łyżki lub specjalnej szpatułki. Ostatnim krokiem będzie dodanie orzechów, wymieszanie masy i wylanie na blaszkę.
 
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz ciasto ok. 30 minut. Następnie pozostaw do wystygnięcia. Możesz cieszyć się pysznym smakiem pełnym czekolady i ulubionych orzechów lub dodatkowo wzbogacić go gałką lodów i listkami mięty. Smacznego!


 

Lista komentarzy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nick:
Treść:
Przepisz kod:
REKLAMA