BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW -
inkubator@portalpolski.pl
Z kraju
Z kraju
Z kraju
Z kraju
Start
Dopisz firmę
SIEĆ AGENTÓW ZA GRANICĄ
Nieruchomości
Zakupy do domu
PortalPOLSKA.pl
Kontakt
Coś z letnich owoców w kuchni Portalu Polskiego
24.05.2012 /
czytano: 2181 razy
Witaycie, Kochani po ciut dłuższej przerwie spowodowanej natłokiem pracy i podróżami. Postaram się wynagrodzić Wam mój brak czasu ciekawymi propozycjami na wiosenny stół. Choć pogoda w przysłowiową kratkę, to jednak spróbuję wnieść do Waszych kuchni troszkę słońca i konsekwentnie zainspiruję Was do przygotowania czegoś szczególnego. Wraz z porannym słońcem przyszło mi do głowy kilka pomysłów na dania, które pomimo swojej kaloryczności tchną w Wasze serca i żołądki pewną dozę nostalgii i wspomnień smaków z dzieciństwa.
REKLAMA
Czyż nie jest tak, że czasem jakaś delikatna woń, lub smak czegokolwiek przypomina Wam jakiś banalny drobiazg, którego zapach i smak na zawsze pozostał w Waszej pamięci ? Sam mam takie wrażenia dość często. Ostatnio będąc przejazdem u znajomych zostałem uraczony najzwyklejszą kanapką z konfiturą wiśniową… Moi Drodzy, i to było to. Niby nic szczególnego, a jednak… Smak naszego polskiego chleba suto okraszonego masłem i warstwa przepysznej konfitury - zupełnie jak u mojej babci…
Moja dzisiejsza propozycja będzie właśnie ukłonem w stronę naszych babć i dziadków, którzy wychodzili z siebie, by nas wnuczków i wnuczki uraczyć czymś dobrym i zdrowym, głównie tym, na co nasi zapracowani rodzice nie mieli zwyczajnie czasu. Tu przypomina mi się historia opowiadana przez moją mamę o jej babci, kiedy to w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku moja mama będąc rozbisurmanioną dziewczynką raz na jakiś czas odwiedzała swoją babcię, która zawsze częstowała ją landrynkami zwiniętymi w kawałek gazety, wciśniętymi w najdalsze zakątki kieszeni spódnicy. Były to ciężkie, powojenne czasy, kiedy panował głód i nędza, a tu proszę Babcia, która zdobywa cukierki i skrzętnie je zbiera dla wnuczki. Czyż to nie piękna historia? Teraz sam sobie przywołuję z pamięci takie wspaniałości w wykonaniu mojej babci jak knedle z powidłami śliwkowymi, pierogi ruskie czy z kapustą, które babcia formowała w dłoniach bez wałkowania ciasta… To było mistrzostwo świata…
Zatem zapraszam wszystkich do przywołania duchów przeszłości i rozsmakowania podniebień tymi cudownymi wiktuałami, które często w swej prostocie zyskały miano cudownych w rękach naszych przodków, i które często wspominamy przy okazji rodzinnych biesiad. Zapraszam Was w podróż do poprzedniego wieku, w podróż, która obudzi w wielu z Was cudownie rozkoszne smaki i zapachy…
Leśne owoce pod kruszonką
Do przygotowania tego deseru dla 4 osób potrzebować będziemy:
200 g świeżych malin
200 g. świeżych jagód
200 g świeżych jeżyn
200 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
Najlepiej smakują świeże owoce i do tego własnoręcznie zebrane, ale o tej porze szybciej nabędziemy te mrożone, które też pod kruchą, słodką kołderką wybornie smakują.
Tak więc świeże, umyte i osuszone owoce układamy warstwami w małych, żaroodpornych naczyniach lub małych patelenkach. W oddzielnym naczyniu łączymy cukier, mąkę i masło, po czym zagniatamy kruszonkę do momentu, kiedy stanie się prawie sucha i zacznie nam się w palcach kruszyć. Wtedy suto przykrywamy nią owoce i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180 stopni) i pieczemy do chwili, kiedy kruszonka pięknie się ozłoci – zrumieni. Deser gotowy ! na pewno pamiętacie świeżo upieczony przez babcię lub mamę placek drożdżowy z pachnącą kruszonką… Cóż wtedy się działo ? Każde zbliżenie się do stygnącego ciasta powodowało wzrastający ubytek wspaniałej kruszonki… I zapewne nikt z Was nie był tego przyczynkiem…
- Babciu, to pewnie myszki…
Drugą wspomnieniową propozycją będą śliwki duszone w winiaku.
Hmm… Niesamowity smak, i gdyby jeszcze zamknąć powieki racząc się tą wspaniałością…..
Aby przygotować ten deser dla 4 naszych domowników bądź gości przygotujmy sobie:
1 kg świeżych śliwek (mogą być węgierki ale niekoniecznie)
Pół szklanki cukru
2 łyżki miodu
100 ml winiaku, bądź przedniej babcinej nalewki
No i koniecznie 4 kulki lodów waniliowych, gdyż tylko z lodami ten deserek wprowadzi
nas na najwyższy stopień apogeum smaku.
Umyte śliwki rozcinamy na pół, oczyszczamy je z pestek i ogonków, następnie wkładamy je do rondla lub patelni i smażymy do miękkości w cukrze i miodzie.
Kiedy po kilku minutach zmiękną zalewamy je winiakiem i pozostawiamy na średnim ogniu na około 2 minuty w celu pozbycia się alkoholu. Ten zapach jest rozbrajający.
Gotowe śliwki przekładamy do miseczek lub salaterek po czym na wierzch układamy kulki dobrych, waniliowych lodów. Niebo w gębie…
Mam nadzieję, że podobała się Wam nasza wspólna podróż do przeszłości.
Życząc udanych wariacji kuchennych żegnam się z Wami do następnego spotkania.
Adam Cook Żemojtel ze żmudzkich kresów,
szef działu kulinarnego Portalu Polskiego
Więcej:
www.AdamZemojtel.pl
REKLAMA
__________________________________________________________________________________
Woda źródlana
Lądecka Zdrój
- upowszechnia się w całej Polsce i za granicą.
Podziel się newsem
Lista komentarzy
Brak komentarzy
Dodaj komentarz
Nick:
Treść:
Przepisz kod:
REKLAMA
Wideo
Najnowsze
Popularne
Czy warto inwestować w reklamę w radiu?
Premiera utworu "Kanapki" Marka Plutowskiego
„Każdy z nas może być artystą” Wywiad z Markiem Plutowskim
Konferencja prasowa 1Polska - Ruch Oddolny w Sejmie
Robią nas w konia: wydatki publiczne, czyli dlaczego tak mało zarabiasz
Kluczowe dla owocnej współpracy jest zbliżenie do siebie ludzi - o przyszłości stosunków między Warszawą a Londynem na Polsko-Brytyjskim Forum Belwederskim
Fryderyki. 25 lat najlepszej muzyki
Całkiem możliwe, że brexit złamie nasze państwo - prof. N. Davies o relacjach polsko-brytyjskich po brexicie
Dekarze wyjeżdżają z Polski dla wyższych zarobków
Czy warto inwestować w reklamę w radiu?
Premiera utworu "Kanapki" Marka Plutowskiego
Kluczowe dla owocnej współpracy jest zbliżenie do siebie ludzi - o przyszłości stosunków między Warszawą a Londynem na Polsko-Brytyjskim Forum Belwederskim
Moja Polska coraz piękniejsza...
Jak działa WhitePress? Content marketing, artykuły sponsorowane i eksperckie
PROMOCJA na Dzień Kobiet! Wymarzona biżuteria dla Ciebie
19 procent przedsiębiorców popiera Polskę Razem Jarosława Gowina
Świąteczna piosenka redakcji radiowej Trójki "Karp story 2013"
Jak radzić sobie z zanieczyszczeniem powietrza? Trwa Światowy Tydzień Alergii
Artykuły
Najnowsze
Popularne
Wyjazdy integracyjne dla firm
Profesjonalna pomoc w pisaniu prac magisterskich
Słynne w Polsce i w Europie meble krzesła barowe Radomsko
Biała łazienka z imitacją drewna — jak stworzyć stylowe i funkcjonalne wnętrze?
Restauracje Ciechocinek - najlepsza restauracja w Ciechocinku
Zaskakująco pozytywne wyniki Raportu 2024 dotyczącego komunikacji SMS instytucji publicznych z mieszkańcami
Restauracje Ciechocinek - Gdzie spróbować prawdziwej kuchni polskiej?
Etos fair play z ojca sportowca na syna biznesmena
Rodzaje pieczątek - poznaj prawie wszystkie!
Preparaty na odchudzanie - porównanie efektywności
Schwytać wiatru moc...
Jak urządzić domek letniskowy?
W rozliczeniu pit 2016 online można przekazać 1 procent potrzebującym
Nowy Rok – tradycje i obyczaje
SEPSIS na wspólnym koncercie z KRZAK EXPERIENCE!
Ostatni moment na zakup kasy fiskalnej
SHADOK zadebiutuje 1 listopada! Zobacz teledysk z sesji nagraniowej!
Niech prawie pół tony nie uderzy w kierowcę podczas zderzenia