BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW - inkubator@portalpolski.pl

Ekologiczna mąka BIO Babalscy - ciekawy smak, odżywcze bogactwo

15.02.2020 / czytano: 3089 razy


Rodzajów mąki jest naprawdę wiele i nawet
w zwykłym sklepie osiedlowym z łatwością można znaleźć co najmniej kilka różnych typów. Produkty zbożowe nadal stanowią podstawę diety sporego odsetka społeczeństwa, warto zatem wzbogacać codzienną dietę o różne wersje mąki, aby zyskać nie tylko ciekawy smak, ale także
całą rzeszę odżywczego bogactwa.

Na które typy mąki szczególnie zwrócić uwagę? I do czego je wykorzystać?


REKLAMA



Im bielsza mąka, tym skuteczniej oczyszczone zostało ziarno, z którego powstała. Im to oczyszczanie dokładniejsze, tym mniej wartości odżywczych. Lekkość i puszystość w tym przypadku nie przekłada się na wartości odżywcze.

Mąka pszenna

Pszenica w ostatnim okresie nie ma dobrej prasy, do czego przyczyniła
się światowa niechęć do glutenu.

Prawda jest jednak taka, że osoby zdrowe wcale nie muszą jej unikać,
a na sklepowych półkach dostępne
są nie tylko całkowicie oczyszczone,
ale również pełnoziarniste jej rodzaje.

Typ mąki 450 to mąka tortowa, najlżejsza i najbielsza, przeznaczona
do przygotowywania biszkoptów i wypieków półkruchych.
   

Na drugim biegunie znajdują się: mąka na graham i inne rodzaje chleba, bogata w otręby i błonnik (typ 1850), mąka razowa do wypieku pieczywa (typ 2000) oraz mąka z pełnego przemiału (typ 3000). Mąki typu od 500 do 650 są najbardziej uniwersalne.


Mąka gryczana

Mąka gryczana powstaje, jak sama nazwa wskazuje, z ziaren gryki i charakteryzuje się wysoką zawartością roślinnego białka i aminokwasów. Doskonale sprawdza się w przygotowaniu makaronów, ciast i naleśników, dobrze jednak wymieszać ją z pszenną, ponieważ pozbawiona takiego wsparcia tworzy bardzo kruche, łamliwe ciasta. Jej plusem jest natomiast wysoka wartość odżywcza. Co ciekawe, gryka jest rośliną, której korzystny wpływ na zdrowie uwidacznia się nie tylko na gruncie kulinarnym. Dużą popularnością cieszą się poduszki gryczane, czyli wypełnione gryczaną łuską. Mają one działanie przeciwodleżynowe, zapewniają odpowiednie podparcie głowy i szyi, co bezpośrednio przekłada się na lepszą jakość snu.


Mąka orkiszowa

Uważany za jedno z najzdrowszych i najmniej poddanych modyfikacjom człowieka zbóż orkisz ma interesujący, lekko orzechowy smak. Mąka z niego powstająca jest najbardziej efektywnym zamiennikiem pszennej. Może być stosowana samodzielnie, choć ciasto z niej sporządzone jest nieco mniej elastyczne niż pszenne. Mąka orkiszowa razowa często wykorzystywana jest do przygotowywania chleba i bułek, babek, ciasta do pizzy lub na tartę. Ciekawy efekt smakowy uzyskać można, przygotowując z niej ciasteczka.
 
Więcej: Sklep.BioBabalscy.pl 





Publikacja promocyjna
 

Lista komentarzy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nick:
Treść:
Przepisz kod:
REKLAMA