BEZPŁATNIE ORGANIZUJEMY PROMOCJĘ FIRM KAŻDEJ BRANŻY, STOWARZYSZEŃ, ARTYSTÓW - inkubator@portalpolski.pl

List Otwarty Fundacji Trading Jam w sprawie likwidacji podatku od zysków kapitałowych

13.07.2020 / czytano: 296 razy

Fundacja Trading Jam już od dawna nawołuje do zniesienia podatku od zysków kapitałowych, tzw. podatku Belki - premiera Marka Belki, pełniącego tę funkcję w okresie od maja 2004 roku do października 2005 roku.

Podatek od zysków kapitałowych został wtedy wprowadzony tymczasowo. Obecnie trwa zbiórka podpisów pod petycją o jego likwidację. Aby wniosek mógł trafić do Sejmu, potrzebnych jest 100 tysięcy podpisów.

REKLAMA

Od dawna inwestorzy giełdowi zwracają uwagę, że ten podatek obniża atrakcyjność polskiej giełdy papierów wartościowych oraz rujnuje i tak już nikłe korzyści z lokat bankowych, których poziom jest już tak niski, że trudno je nazywać zyskami.

A przecież giełda to jądro finansowego potencjału, to barometr pozycji kraju na światowych rynkach. Nowe impulsy rozwojowe wynikające ze zniesienia tego “tymczasowego” podatku pomogłyby Polsce w pokonywaniu zapaści gospodarczej spowodowanej światowym zasięgiem epidemii koronawirusa oraz otworzyłyby nowe możliwości, ułatwiające naszej giełdzie zajmowanie lepszej pozycji w tworzącym się obecnie nowym ładzie finansowo-ekonomicznym.

Po epidemii zmienia się układ sił, jedne branże silnie straciły, a niektóre przeciwnie – rozpędzają dochody. W światowym podziale pracy i zysków, w skali globalnej zachodzą istotne zmiany. Polska, jako kraj europejski, który w dobrej kondycji przechodzi te miesiące kolejnych faz epidemii ma znakomite szanse na wypracowanie lepszej, wyższej pozycji w relacjach z kontrahentami, którzy będą dywersyfikowali łańcuchy dostaw kooperacyjnych i będą analizowali
aktualne możliwości inwestowania na rynkach tzw. wschodzących. Mamy obecnie wielkie szanse na nowe rozdanie, a tzw. podatek Belki jest w tej sytuacji jak kula u nogi, która ogranicza nasz rozwój ekonomiczny.

W poprzedniej kadencji Sejmu projekt ustawy dotyczącej likwidacji „podatku Belki” złożyli posłowie Kukiz’15, jednak projekt ten został negatywnie zaopiniowany przez rząd, a Sejm nie podjął dalszych prac nad ustawą.

Obecnie trwa zbiórka podpisów pod petycją będącą częścią akcji #znosimyBelke. Obywatelską inicjatywę prowadzi znana Fundacja Trading Jam www.tradingjam.pl, zrzeszająca traderów: inwestorów na rynkach giełdowych, walutowych, towarowych i kryptowalutowych.  - Chcemy doprowadzić do zniesienia w Polsce podatku od zysków kapitałowych, zwanego potocznie „podatkiem Belki” – apelują Rafał Zaorski, prezes fundacji i Jakub Mościcki, przewodniczący rady ekspertów.  - W liście skierowanym do prezydenta, premiera, ministerstwa finansów i Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie przedstawiamy uzasadnienie Petycji.

Szanowny Panie Premierze,

Mając na uwadze sytuację w jakiej znalazł się nasz kraj, polscy pracownicy, a także polskie przedsiębiorstwa, zwracamy się z prośbą o likwidację podatku od dochodów kapitałowych, zwanego potocznie “podatkiem Belki”.

Światowa gospodarka przeżywa kryzys, którego skutki odczujemy jeszcze przez kilka najbliższych lat. Stan epidemiczny na całym świecie, zerwanie łańcuchów dostaw, kwarantanna, skutki Covid 19 sparaliżowały popyt oraz podaż.

Ministerstwo Finansów w 2017 roku, w odpowiedzi na jedną z interpelacji poselskich odpowiedziało, że wprowadzenie zwolnienia z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych przychodów (dochodów) z kapitałów pieniężnych byłoby możliwe tylko wówczas, gdy skutki tej preferencji podatkowej, w postaci zmniejszenia wpływów do budżetu państwa pozwoliłyby na realizację celów, które w konsekwencji stworzyłyby długotrwałe mechanizmy do dalszego rozwoju gospodarki państwa i poprawy życia polskich obywateli.

Podatek Belki w swoich założeniach wprowadzono tymczasowo, a właśnie mija dziewiętnasta rocznica jego funkcjonowania. Nad narodem polskim ponownie gromadzą się ciemne chmury w postaci konsekwencji kryzysu THE GREAT LOCK DOWN. Już nie tylko chodzi o podatki z zysków giełdowych inwestorów, ale również płacą drobni ciułacze, którzy gromadzą swoje oszczędności na lokatach. W obliczu obecnych zmian koniunkturalnych nie można kazać płacić obywatelom płacenia za posiadanie oszczędności.

Według badań wpływy z podatku Belki do budżetu nie stanowią nawet 1 proc. Podatek od zysków kapitałowych zajmuje czołowe miejsce głównych zagadnień zniechęcających w Ogólnopolskim Badaniu Inwestorów. Nie można nazwać przesadą jeśli przyjmiemy, że w związku z tym to największy problem rozwoju polskiego rynku kapitałowego. Sam podatek nie zachęca Polaków do inwestowania pieniędzy, a tym bardziej do oszczędzania. Oprócz tego likwidacja podatku upraszcza system biurokracji, zmniejsza biurokrację.

Podatek ten wpływa negatywnie na motywację wielu Polaków do inwestowania min w Polską gospodarkę poprzez Giełdę Papierów Wartościowych. Odzwierciedleniem tego stanu jest niski odsetek inwestorów indywidualnych na GPW w porównaniu do lat 90. ubiegłego wieku i lat 2004-2008.

Jako Fundacja Trading Jam, która zrzesza ponad 38 000 polskich inwestorów indywidualnych, a której celem jest szerzenie świadomości i edukacji finansowej, w codziennej pracy często spotykamy się z sygnałami od inwestorów, że podatek od zysków z oszczędności jest dla nich istotnym czynnikiem negatywnie wpływającym na chęć odkładania środków na gorsze czasy. Ponadto likwidacja podatku od zysków kapitałowych ułatwiłaby firmom pozyskanie finansowania w tym ciężkim dla nich okresie, a tym samym zmniejszyłaby konieczność występowania przez te firmy o wsparcie ze środków państwowych, które mogłyby zostać wykorzystane w znacznie lepszy sposób - przykładowo poprzez zwiększenie finansowania dla szpitali.

Liczymy na to, że Pan Premier przychyli się do naszej prośby i dzięki temu jako obywatele będziemy mogli wspierać rodzime firmy, jednocześnie budując poprzez oszczędzanie, narodową finansową poduszkę bezpieczeństwa.

Jednocześnie z tym listem rozpoczynamy akcję zbierania podpisów pod obywatelskim projektem ustawy znoszącej “podatek Belki”

Rafał Zaorski
Prezes zarządu
Fundacja Trading Jam