Moskole, zwane też moskalami to placki z mąki i ugotowanych ziemniaków. Nazywane podhalańskim lub góralskim chlebem.
Kuchnia góralska fascynuje w swej prostocie. Nigdzie nie jadłam tak pysznych mięs, jak właśnie w karczmach na Podhalu. Nawet, kiedy przez ponad rok mieszkałam w Kościelisku. Poznałam smak regionalnych moskoli.
Ale zajadałam się wówczas także oscypkami, bundzem i kwaśnicą.
Dawniej piekło się moskole na blasze kuchennej zaopatrzonej w drewniany uchwyt, w tradycyjnym, węglowym piecu. Placki te wyrabiano z mąki owsianej, czasem żytniej, obecnie z pszennej. W poszczególnych regionach Podhala dodawano do nich drożdże, proszek do pieczenia, sodę, jajko albo kwaśne mleko. W przypadku moskoli grulanych mieszano ugotowane ziemniaki z surowymi utartymi i |
podawano je ze smalcem. Moskole jadało się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawano je głównie na śniadanie. Były także tradycyjną potrawą podczas Wigilii w góralskich domostwach. Skąd się wzięły w kuchni podhalańskiej? Jeńcy rosyjscy w okresie I wojny światowej, ciężko pracowali fizycznie tym regionie, a żywili się z konieczności niezbyt wyszukanymi potrawami ludowymi, wywodzącymi się z Rosji. Piekli takie placki na prymitywnie urządzonych paleniskach obok miejsc pracy. Często było to ognisko nakryte blachą. Góralom |